Bliži nam se najveći kršćanski blagdan, Uskrs, kojeg karakterizira bogata tradicija i, naravno, obilje ukusne hrane. Blagdani su vrijeme u kojem se posvećujemo svojim najmilijima i istinskim vrijednostima, ali također mogu biti i prilika za pažljivo promišljanje o tome kako naši potrošački izbori utječu na okoliš.

Naime, upravo tijekom blagdana nastaje najveća količina otpada, stoga vam uoči Uskrsa donosimo savjete za blagdanski stol sa što manje otpada.

Planirajte obroke unaprijed

Zapanjujući podaci proizašli iz statističkog istraživanja o otpadu hrane u Republici Hrvatskoj, kojeg je tijekom 2021. godine provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pokazuju da se u hrvatskim domaćinstvima baca čak 40 posto hrane koja je mogla biti konzumirana. Kada bi se u potpunosti spriječio nastanak jestivog dijela otpada od hrane, količina miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta smanjila bi se za 4 posto.

Malo više od polovine kućanstava je kao glavni razlog bacanja hrane navelo preveliku količinu kupljene i/ili pripremljene hrane. Kako se ne biste doveli u tu situaciju, unaprijed planirajte obroke te u trgovinu idite s popisom namirnica, po mogućnosti onih koji se mogu koristiti za više recepata. Kako bi hrana što duže ostala svježa, potrebno ju je pravilno pohraniti u hladnjaku. Ne dopustite da ostaci hrane završe u smeću, umjesto toga iskoristite ih za stvaranje novih jela, kao što su juhe od ostataka mesa ili slasni umaci od preostalog povrća. Nakon tradicionalne uskršnje igre tucanja jajima, ljuske odložite u kućni komposter, kojeg možete izraditi i sami od drvenih letvica. Tako ćete, nakon nekoliko mjeseci, dobiti dragocjen kompost za svoj vrt ili sobne biljke, dok ćete istovremeno smanjiti količinu otpada u kućanstvu.

Smanjite upotrebu plastike

Pri odabiru posuda za pohranu hrane, preferirajte trajne opcije umjesto jednokratnih plastičnih posuda. Također, izbjegavajte plastične slamke, tanjure i ostali pribor za jelo te koristite alternativne materijale poput stakla, keramike ili metala. Nezaobilazan uskršnji motiv je slamnata košara za posluživanje uskrsnih pisanica, koja je izrađena od potpuno prirodnih materijala, a uz to na blagdanski stol donosi i dašak tradicije. Od materijala koje imate kod kuće možete napraviti i ostale blagdanske dekoracije, a pritom se i dobro zabaviti.

Obratite pozornost na ambalažu proizvoda

Kupujte proizvode s manje ambalaže i birajte one koji su pakirani u materijale prikladne za recikliranje. Poželjno je kupovati lokalne, domaće proizvode sa što manje ili bez ambalaže. Najmlađima, ali i starijima, uskrsni blagdani nezamislivi su bez čokoladnih jaja, a za okoliš su svakako prihvatljiviji slatkiši pakirani u foliju jer se ona može reciklirati.

Ukrašavajte pisanice prirodnim načinima

Kupovne boje za pisanice lako se mogu zamijeniti prirodnim načinima ukrašavanja pisanica i to sastojcima za koje postoji velika vjerojatnost da ih već imate u kuhinji, kao što su ljuske luka, čaj, kava... U prirodi možete pronaći i oblike za dodatno ukrašavanje jaja poput djeteline i malih cvjetova. Ekološki osviješteni pristup često nadahnjuje kreativnost te doprinosi osjećaju zajedništva koji je važna odlika blagdana.

Izvor naslovne fotografije: Freepik

Literatura: Statističko istraživanje o otpadu od hrane (2022). Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Zavod za zaštitu okoliša i prirode. 

Preuzeto s:  https://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/otpad-registri-oneciscavanja-i-ostali-sektorski-pritisci/gospodarenje-otpadom-13 (22.3.2024.)